siapa Aku?

My photo
Sorg lelaki, tinggi tak tinggi, gemuk tak gemuk...nothing special pon ... Enjoy my BLoG

08 January 2011

Satria 4g1X II

...dalam post pertama, terlupa plak nk citer aku tukar suspension, adjustable GAB...

aku pkai setting tu utk beberapa ketika...agak lame jgk. Sampai la 1 masa, conrod bearing enjin aku "pecah" bahase mudah, padehal bkn dia pecah pon, dia haus...

Org yg bertanggungjawab memodifikasi kereta aku nih lecturer aku sendiri...lps dr kejadiaan tu, dia cadangkan aku utk Rebore terus, alang2 dh buka tuh...kesempatan ni jgk aku amik utk tukar clutch 3puck(brand cap ayam...hihihi) + cover LUK, menggantikan Daikin..

aku ade 2 pilihan piston, sama dr enjin waja 4g18 atau 4g91...klo masuk piston waja, crankshaft waja pn msuk sekali, tp time tuh harga bende-alah tu melampau sgt mahal nyer...jd aku pilih utk pkai piston 4g91, di mane byk bengkel2 yg top2 tak rekemen pon aku pkai piston tuh, takut enjin pecah...katanya...
piston 4g91 ni dh pn di reshape oleh machine shop di sungai besi...hasil keja yg amat memuaskan...

lps dr aku upgrade piston, aku terpaksa tukar brake, radiator, fuel pump(aku angkat tangki 4wd trus), exhaust pn kena la pakai besa skit...bende2 nih aku buat sikit2...bkn sekali jln...

dah setahun berlalu pkai piston nih...enjin still running well. insyallah pjg lg hayat enjin aku nih...
next tu come...mcm2 lg...

11 comments:

  1. 4g91 piston 78.4mm .. block 4g13 71mm .. wow.. too big..

    ReplyDelete
  2. as you can see in the picture...is it 4g91 reshape piston...

    and the block is no longer 4g13, instate it is 4g15, that why my title 4g1X...

    ReplyDelete
  3. pakai enjin standard je ke ni... mcm best je... x yah ssh nak tuka enjin.. dah la enjin skrg dah mhl gilers...

    ReplyDelete
  4. salam, kalau waja pki piston ni 4g91..ape beza dr piston asal?

    ReplyDelete
  5. Salam boh tmpang tnye pkai piston kt 4g13....rob pkai kete ape bos?

    ReplyDelete
  6. Bos wtsap no.ni....0.1.3.7.1.4.7.3.9.4....

    ReplyDelete
  7. Mintak tunjuk ajarku sifu.. ws 0176337801

    ReplyDelete
  8. Mintak tunjuk ajarku sifu.. ws 0176337801

    ReplyDelete